streda 12. septembra 2007

Mýtus o globálnom nedostatku potravín

Reálne riešenie

Mýtus o globálnom nedostatku potravín

V prvom desaťročí 21. storočia množstvo farmárov na celom svete čelí ekonomickej kríze, spôsobenej nízkymi cenami poľnohospodárskych produktov. Tieto nízke ceny sú kvôli nadmernému množstvu úrody a zásob. Mnoho oblastí v krajinách ako je USA, alebo Austrália má menej farmárov ako pred 100 rokmi, a malé vidiecke centrá sa vytrácajú z máp. Tisíce farmárov z Argentíny muselo opustiť svoje farmy, pretože náklady na pestovanie stúpali a ceny za plodiny klesali. Z toho istého dôvodu je austrálsky priemysel s cukrom na pokraji zrútenia. Austrálski producenti mlieka takisto postupne odchádzajú z fariem, pretože politické nariadenia znížili ceny za mliečne výrobky.

Väčšina z hlavných priemyselných krajín poskytuje príspevky svojím farmárom, aby neskrachoval poľnohospodársky sektor. India a Čína, krajiny, ktoré sú vzhľadom na svoju kapacitu považované za preľudnené, patria medzi najväčších vývozcov potravín. Realita je taká, že svet produkuje viac ako dostatok jedla na každého obyvateľa planéty a má viac ako dostatok vhodnej pôdy pre pestovanie potravy. Bohužiaľ, kvôli neefektívnemu a nespravodlivému systému rozdeľovania a dodávania potravín, ako i farmárskym metódam na nízkej úrovni, milióny ľudí nedostanú potrebné množstvo a kvalitu stravy pre život.

V roku 2001 redakčný článok z „The New Scientist“ zdôraznil, že v ekologickom poľnohospodárstve stúpa úroda o 70% a viac práve v chudobných farmách na celom svete. Bol to výsledok nahradenia chemických prostriedkov prírodnými pesticídmi a prírodným hnojivom. Podľa Julesa Pretty, riaditeľa Strediska pre životné prostredie a spoločnosť z britskej univerzity Britain's University of Essex, súčasné dôkazy z 20 krajín nasvedčujú, že viac ako 2 milióny rodín obrába farmy ekologickým spôsobom na vyše 4 až 5 miliónoch hektárov. Takéto veľké plochy sa už nedajú viac považovať za okrajové hodnoty a nemožno ich ignorovať. Pozoruhodné nie sú ani tak tieto čísla, ako to, že väčšina z toho bola vybudovaná za posledných 5 až 10 rokov. Okrem iného, väčšina tohto progresu nastala v odľahlých oblastiach, chudobných na prírodné zdroje, ktoré boli považované za neschopné produkovať nadbytok potravín.

Toto je preklad časti článku od Andre Leu, predsedu Organic Federation v Austrálii. A. Leu vlastní certifikované ekologické farmy v Daintree River Valley v Severnom Queenslande, kde pestuje ekologické tropické ovocie a udržuje ho v takej klíme, ako v dažďovom pralese.

Zo stránky http://newint.org/columns/essays/2004/06/01/future-organic/

Podľa všeobecného názoru na ekologické poľnohospodárstvo tento spôsob by prehĺbil hlad na svete. Ekologické hospodárstvo je do kvantity o niečo slabšie, ale bolo by vrcholne chybné toto stanovisko globalizovať. V rozvojových krajinách, menovite v tých najchudobnejších, farmári dopestujú toho veľmi málo. Malí farmári nemajú dostatok peňazí, aby si kúpili umelé hnojivá a pesticídy, alebo iné chemikálie používané v bežnom poľnohospodárstve (spoločnosť je naučená žiť chorým spôsobom v mnohých ohľadoch a chýba jej mnoho základných životne dôležitých informácií). V tomto prípade stačí malá osveta pre týchto poľnohospodárov, ako možno zvýšiť úrodu – výroba kompostu, prírodného hnojiva z odpadu z domácnosti a iné malé triky organického ekologického hospodárenia, ktoré môžu významne ovplyvniť kvantitu aj kvalitu úrody. V experimentálnych projektoch bolo zaznamenané dvoj- troj- a viacnásobne väčšie množstvo domácej úrody, vypestované organickým ekologickým spôsobom než predtým, keď sa s pôdou nijako nenarábalo. Nie je vôbec potrebné používať chemikálie, alebo nadmerne zavlažovať a plytvanť vodou.

Organické poľnohospodárstvo je pre prírodu prijateľné. Používanie pesticídov je vážny problém vo všetkých častiach sveta. Pesticídy priamo ohrozujú biologickú rozmanitosť otravou hmyzu, vtákov a iných organizmov a nepriamo obmedzovaním množstva druhov potravy mnohých živočíchov. Používanie pesticídov je priamo zodpovedné za choroby a smrť v rozvojových krajinách. Zvyšky pesticídov spôsobujú v širokom okolí následky na ľudskom zdraví a na reprodukčnej funkcii. Nebezpečenstvo najhorších katastrof, plynúce z produkcie pesticídov je stále prítomné, podobne ako katastrofa v indickom Bhopale, čo bol najevidentnejší príklad.

Žiaden z týchto problémov neexistuje v organickom poľnohospodárstve. Jedinými pesticídami, ktoré sa používajú v ekologických záhradách a poliach, sú prírodné produkty, ako napríklad extrakt z nímového stromu.

Erózia pôdy je ďalším vážnym problémom, na ktorý organické spôsoby hospodárenia majú zaručenú odpoveď. Tam, kde nerastú stromy, nie sú ani korene, ktoré by držali a udržiavali úrodnú pôdu. Tam sa pôda veľmi rýchlo stráca, odplavuje v spodných vodách a tým zároveň znečisťuje pitnú vodu (nehovoriac o tom, že sa do nej pridajú ešte aj chemikálie). Pôda sa tvorí stáročia a stráca sa neúmerne rýchlo tam, kde už stromy chýbajú. Toto sa deje na každom „normálnom“ poli. Hlavnou príčinou erózie je však nedostatok humusu a vrchnej pôdy. Hnojivo z kompostu, alebo hnoja je dôležitý aspekt organického poľnohospodárstva. Humus a hnoj v pôde je vynikajúcim a zdravým ekologickým hnojivom, ktoré dodáva pôde a rastlinám potrebné živiny a zároveň vytvára ochrannú vrstvu, ktorá chráni pôdu pred eróziou. Tým sa chráni pred chemikáliami samotná vrstva pôdy, rastliny a živočíchy, pitná voda, človek, chuť a nutričné hodnoty plodín a je to stabilný a udržateľný systém, patentovaný prírodou.

Skôr či neskôr problémy životného prostredia, spôsobené v priemyselných krajinách donútia poľnohospodárstvo vrátiť sa k udržateľnému systému hospodárenia. Súčasný systém je z dlhodobého hľadiska neakceptovateľný. Iba samotný proces čistenia pitnej vody si vyžaduje viac finančných prostriedkov, ako súčasné poľnohospodárstvo prináša. Je však ťažko povedať, aké extrémy musíme ešte prežiť, kým sa spamätá dostatok ľudí.

Zo stránky http://www.rain.org/~sals/press7.html

3 komentáre:

bud povedal(a)...

Ten první odkaz bohužel něpremáva

také bych ocenil odkazy přímo na články, nebo zdrojová data...

Dobrý Hoch povedal(a)...

dík za upozornenie. už som zadal funkčnú alternatívu. neviem čo si myslel po "zdrojová data". pokiaľ ide o originálny zdroj, tak to bude asi ten, ktorý som našiel ako prvý, ale ten je v školskej elektronickej databáze a tam majú prístup len študenti. ten bol inak aj tak veľmi chaoticky napísaný v pdf formáte.

Kira Roza povedal(a)...

Moje svedectvo Ahoj všetci. Som tu, aby som dosvedčil, ako som dostal svoju pôžičku od pána Benjamina po tom, čo som niekoľkokrát požiadal rôznych poskytovateľov pôžičiek, ktorí prisľúbili pomoc, ale nikdy mi ju neposkytli. Až kým ma môj priateľ nepredstavil pánovi Benjaminovi Leeovi, ktorý mi sľúbil, že mi pomôže, a skutočne tak urobil, ako sľúbil, bez akejkoľvek formy oneskorenia. Nikdy som si nemyslel, že stále existujú spoľahliví poskytovatelia pôžičiek, kým som sa nestretol s pánom Benjaminom Leeom, ktorý skutočne pomáhal s pôžičku a zmenil moje presvedčenie. Neviem, či nejakým spôsobom potrebujete skutočnú a urgentnú pôžičku, kontaktujte pána Benjamina prostredníctvom služby WhatsApp + 1-989-394-3740 a jeho e-mailu: 247officedept@gmail.com ďakujem.